2014-05-21

Piiri (teadmus)talu ööpäevas on asju


Piiri talu rehielamu [u 1880] rehetoas ja üleval tagurpidi paati meenutava laastukatuse all on ruumi erilisteks mõttetalguteks. Rehielamu lähedal on ka suitsusann, tiik rohekonnadega ja küün koos väliköögi ja lakapealse öömajaga. Vana õunaaia servas on lumemurtud katusega aidast saanud  Mikita-Vipi-ait, mille päiksepoolset tagaseina asendab vaade niidule ja Paluküla metsadele.
Piiri talu on mu vanaema Helmi kodukotus, kus möödus osa mu lapsepõlvest. Koha nimi tuleb tõenäoliselt sellest, et see asub metsa ja soode servas küla piiril. Piiri tii tähendab Piiri teed selle kandi keeles. Talu asub Võnnu kihelkonnas Kastre vallas Kriimani külas - Tartust u 22 km kaugusel, kui tulla Kurepalu, Roiu ja Uniküla kaudu ümber Vooremäe. Ja veidi kaugemal, kui tulla Tartu-Räpina maanteed keerates Hammaste-Võnnu teeristist paremale Uniküla peale.
Piiri talu ajalugu uurides oleme avastanud palju põnevat, sh mulgi päritolu hõimlaste, perekondade Seemenite ja Tekkelite 1887-1940 lahenduseta jäänud kohtusaagad, ja sedagi, et 12.I.1882.a sündis Piiri talus kirjamees Paul Tekkel, kelle ehk tuntuim viisistatud kevadluuletus on "Juba linnukesed väljas laulavad / kenad kasekesed kingul kohavad ...."


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar